Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.

Bra att veta om simhoppSK Poseidons simhoppslinje

Vi har simhoppsgrupper för barn, ungdomar, vuxna, träningsgrupper och tävlingsgrupper. Under fliken "våra grupper"  finns mer information om de olika grupperna. Bild över SK Poseidons simhopps föreningsstruktur, Se här.Förkunskapskrav för att kunna anmäla sig till simhopp är att man behärskar att simma på djupt vatten (25 meter). 

 


Varje grupp har uppsatta mål. När simhopparen har klarat målen i simhoppskola 1 flyttar simhopparen vidare till simhoppskola 2. När målen är uppnådda i simhoppskola 2 kan simhopparen börja i simhoppskola 3. Kom ihåg att det kan ta olika många terminer för barnen att uppnå målen som är uppsatta i de olika grupperna. När målen är uppnådda i simhoppskola 3 får man erbjudande att börja i en tränings- eller tävlingsgrupp. I den första tävlingsgruppen (för de yngsta tävlingssimhopparna) kan simhoppare börja som är 10 år eller yngre och vill tävla.


I en träningsgrupp kan simhoppare som är 11 år eller äldre börja (upp till 18 år). Simhopparen har möjlighet att tävla. Simhoppare kan flytta mellan tävlings- och träningsgrupper. En samlad bedömning av bland annat kunskap, närvaro, inställning och viljan att tävla görs när en simhoppare vill flytta till en tävlingsgrupp.

Anmälan

Inför varje termin ska man återanmäla sig till sin simhoppskurs, annars förlorar man sin plats. De som simhoppat/simmat i föreningen terminen innan har förtur till nästa termin och kan anmälas till kurserna en vecka innan de som inte  simhoppat/simmat hos oss tidigare. Att ha förtur betyder inte alltid att man får exakt den tiden som önskas, så det kan vara bra att anmäla direkt efter att anmälan öppnat om det är en särskild tid som önskas. 

Datum för återanmälan ändras från termin till termin, datumet finns alltid att hitta på vår hemsida och vår facebooksida i god tid innan det är dags. 


Har man inte simhoppat/simmat hos oss tidigare anmäler man sig via vår hemsida en vecka efter att återanmälan öppnat. Detta gäller även familjemedlemmar till någon som simhoppat/simmat tidigare. 


I tränings-och tävlingsgrupper krävs ingen anmälan via hemsidan. Simhopparen har automatiskt kvar sin plats till nästa termin.


Klick här för anmälan

Träningen, simhoppskola

På träningen träffas man ombytta till badkläder uppe på läktaren inne vid tävlingsbassängen för att ha uppvärmning. Var torr när du kommer dit, och ha på dig shorts och T-shirt eller liknande. Ett typiskt träningspass på Högevall i simhoppskolan är 1 timme och 15 minuter långt (simhoppskola 1 och 2) eller 1 timme och 30 minuter (simhoppskola 3) och börjar med 30 minuters uppvärmning. Träningen i en vuxengrupp eller ungdomsgrupp är 1 timme och 30 minuter varav;30 minuter består av uppvärmning. Under uppvärmningen blir hopparna varma och mjuka i musklerna, samtidigt som man passar på att träna olika simhoppsövningar. Genom att öva på land där man har mer tid på sig ökar möjligheterna för att ett hopp eller en övning går bra när man sedan gör den från kant eller svikt ner i bassängen. Efter uppvärmningen går vi och duschar. Sedan följer vattenträningen. Träningens upplägg/planering går efter SK Poseidons simhoppslinje.

 

Simhoppskoleverksamheten bedrivs mestadels från kant och minisviktar: Då gör det inte så ont om man landar fel, flera hoppare kan hoppa samtidigt och tränaren kan vara nära hopparna för att rätta till positioner och hjälpa hopparna att utföra sina hopp. 

 

Simhoppsgymnastik, simhoppskola

I simhoppskola 1, 2 och 3 ingår simhoppsgymnastik en gång i veckan. Simhoppsgymnastik är en förutsättning för att kunna utvecklas inom simhopp. Det är viktigt att man deltar på både gymnastik och simhoppsträningen eftersom passen kompletterar varandra. På träningarna ska man ha träningskläder och gymnastikskor.

Föräldrar
Föräldrar får gärna vara med inne på badet under träningen men ska hålla sig i bakgrunden. På så vis underlättar du för din simhoppare som ska koncentrera sig på gruppen, övningarna och på vad tränarna säger. Vill man som förälder prata med tränaren ska man göra det före eller efter träningspasset.

På simhoppsgymnastiken på Svane ber vi föräldrar och syskon att inte vistas i någon av gymnastiksalarna under träningspassen. Det går bra att sista i omklädningsrummen. 


Om det är något särskilt vi bör veta om barnet som simhoppar är vi tacksamma om föräldrarna pratar med tränaren om det. 

Kalender

Terminerna följer ungefär skolans terminer, men börjar vanligen en eller ett par veckor senare på terminen. 

Ibland utgår simhoppet på grund av arrangemang på badet,  röda dagar eller av andra anledningar. Håll koll på kalendern som skickas ut via mejl innan terminsstart. Kalendern hittar du även här på hemsidan


Vi reserverar oss för ändringar vid eventuella arrangemang på baden. Information kommer vid sådana tillfällen skickas ut via mail eller sms.


Måste vi ställa in en lektion med kort varsel på grund av sjukdom eller av en annan orsak meddelar vi oss så fort vi kan via mail och sms. 

Vi ger aldrig ut ekonomisk kompensation i form av återbetalning av en del av kursavgiften i dessa fall. 

Temaveckor och arrangemang, simhoppskola

Kompisvecka

En träning/ termin får simhopparna ta med sig en kompis till simhoppsträningen.


Svikt- och tornvecka

En vecka/ termin har simhoppskolan företräde till sviktar och hopptornet. Träningen bedrivs då från ettan, trean och från hopptornet istället för kant och minisvikt som den normalt sätt gör. 


Märkesveckor

Två veckor/ termin får simhopparna möjlighet att ta simhoppsmärken. Dessa märken går att läsa om på svenska simförbundets hemsida. Se här


Stjärnjakten

Stjärnjakten arrangeras en gång varje hösttermin. Arrangemanget riktar sig till alla simhoppare i klubben.

I stjärnjakten gäller det att samla stjärnor i Stjärnkortet. För varje stjärna krävs att man vågar och klarar av att hoppa på ett bestämt sätt från en viss höjd. Stjärnjakten är en utmaning mot dig själv för att se vad du kan och vågar. Det är alltså inte en tävling med poängbedömning. Arrangemanget äger rum en gång om året och man fyller på med stjärnor i sitt Stjärnkort från år till år. De hoppare som lyckas fylla sitt kort får ett premium på 1000kr.


Yngel- och grodhoppet

Yngel-och grodhoppet är en tävling som arrangeras en gång varje vårtermin.

På yngelhoppet och grodhoppet ska simhopparna utföra sex olika övningar från minisvikten. Hoppen bedöms av tre domare.  Yngelhoppet är för klubbens yngsta simhoppare medan grodhoppet är för de lite äldre simhopparna i simhoppskolan. Killar och tjejer tävlar mot varandra.


Rutiner och regler på Högevall
Vid första träningstillfället meddelar ni deltagarens namn och visar upp bokningsbekräftelse i Högevalls kassa . Därefter löser ni ut ett elektroniskt band, mot en depositionsavgift på 120 kr. Bandet gäller hela terminen och används för att låsa skåp samt ta sig in och ut från badet . Du slipper då stå i kö för att komma in varje gång. Om du redan har ett band kan du omprogrammera det i kassa. Varje band har två entréer registrerade, vilket innebär att du kan släppa in ditt barn genom snurran först och sedan ”blippa” en gång till och själv gå igenom. Samma sak gäller vid utgång. Detta måste ske samtidigt, annars kommer inte båda in på badet.


Entréavgift måste lösas vid bad före och efter träningen. Vill föräldrar eller syskon simma samtidigt som barnen måste entré lösas för samtliga badande.


Alla måste duscha innan bad, för barn av motsatt kön i omklädningsrummen gäller sjuårsgräns! 


Man får inte springa i simhallen pga. halkrisk.


Det finns Flexomklädningsrum som är till för alla och inget kön, vill man följa med sitt barn av motsatt kön, som är äldre än sju in i omklädningsrummet kan man använda dessa omklädningsrum. 


På Högevall råder skärmförbud. Poseidons tränare är tillåtna att använda skärmar som arbetsmaterial till t.ex. att registrera närvaro eller larma vid nödfall.

Varför ska du duscha innan vattenträningen?
Du som ska träna simhopp måste alltid vara noga med att duscha ordentligt efter uppvärmningen, utan badkläder och med tvål. Annars blir vattnet smutsigt och mer klor måste tillsättas för att det ska gå att bada. Klorets uppgift är att "äta upp" smutsen som du har med dig ned i vattnet.  När kloret äter smutsen bildas en gas som lägger sig precis ovanför vattenytan och försämrar miljön i simhallen för alla er som simhoppar/simmmar, men också för de tränare och badvakter som jobbar i simhallen längre stunder. Det är också den som gör att man blir röd i ögonen och kan få irriterad hud när man tränar.

Hygienprodukter som hårspray, parfym eller smink påverkar också vattenkvaliteten negativt och reagerar med kloret på samma sätt som smuts. Så allt detta är också viktigt att tvätta bort innan man ska simhoppa. Att tvätta bort smink från ansiktet gör också att man blir mindre irriterad i ögonen och huden där eftersom att gasen bara bildas i kontakt med hygienprodukter och smuts. 

Det är också den här gasen som ger ifrån sig den karakteristiska "badhusdoften". Duschar man ordentligt innan med schampo och tvål så slipper man den lukten när man går hem efter badhusbesöket, då behöver man inte heller använda tvål och schampo efteråt om man inte vill. Det bästa är då att bara skölja av sig och smörja in sig i en återfuktande kräm, eftersom att vattnet kan verka uttorkande på huden. 
Tävlingsgrupper

Vi har flera olika tävlingsgrupper som är uppdelade efter ålder och kunskap. De yngsta tävlingshoppare tränar 2 dagar i veckan (ca 4 timmar). Träningsmängden och målen stegras successivt för varje tävlingsgrupp. Under fliken "våra grupper" finns specifik information om varje enskild grupp. Se här

Träningen bedrivs ungefär hälften på land och hälften i vattnet. Vattenträningen bedrivs från kant, sviktar och hopptorn. Träningen är inriktad mot tävlingssimhoppning. Moment och färdigheter tränas för att kunna tävla på mästerskapsnivå. I alla grupper förväntas simhopparna ha en hög träningsnärvaro.


Parallellt med tävlingsspåret så har vi ett träningsspår dit man kan flytta om man önskar att simhoppa mindre än i tävlingsgrupperna samt om man inte vill tävla eller om man inte uppnår målen som är uppsatta i tävlingsgrupperna. 


Vi jobbar efter att skapa en miljö där simhopparna trivs, har roligt tillsammans och utvecklas både fysiskt och mentalt som individer.

Träningsgrupper

Vi har flera olika träningsgrupper som är uppdelade efter ålder och kunskap. De yngsta träningshopparna tränar 2 gånger i veckan och senare kan man erbjudas att träna 3 sånger i veckan. Under fliken "våra grupper" finns specifik information om varje enskild grupp. Se här


Träningen bedrivs både på land och i vatten. Vattenträningen bedrivs från kant, sviktar och hopptorn. I träningsgrupperna så är fokus på att utveckla sin simhoppning och att ha roligt. Det finns möjlighet att delta i klubbtävlingar och åka med på tävlingar som trip trap och ungomshoppet. Det är inget krav att delta på tävlingar när man tränar i en träningsgrupp.


Parallellt med träningsspåret så har vi ett tävlingsspår dit man kan flytta om man önskar att simhoppa mer och klarar av målen som är satta för tävlingsgrupperna. En samlad bedömning av bland annat kunskap, närvaro, inställning och viljan att tävla görs när en simhoppare vill flytta till en tävlingsgrupp.


Vi jobbar efter att skapa en miljö där simhopparna trivs, har roligt tillsammans och utvecklas både fysiskt och mentalt som individer.

 
Våra sponsorer