SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.

Bra att veta om simhopp

 

 

SK Poseidons simhoppslinje

Vi har simhoppsgrupper för barn, ungdomar, vuxna, träningsgrupper och tävlingsgrupper. Under fliken "våra grupper"  finns mer information om de olika grupperna. Bild över SK Poseidons simhopps föreningsstruktur, Se här.


Förkunskapskrav för att kunna anmäla sig till simhopp är att man behärskar att simma på djupt vatten (25 meter). 


Varje grupp har uppsatta mål. När simhopparen har klarat målen i simhoppskola 1 flyttar simhopparen vidare till simhoppskola 2. När målen är uppnådda i simhoppskola 2 kan simhopparen börja i simhoppskola 3. Kom ihåg att det kan ta olika många terminer för barnen att uppnå målen som är uppsatta i de olika grupperna. När målen är uppnådda i simhoppskola 3 får man erbjudande att börja i en tränings- eller tävlingsgrupp. 


I den första tävlingsgruppen (för de yngsta tävlingssimhopparna) kan simhoppare börja som är 10 år eller yngre och vill tävla.


I en träningsgrupp kan simhoppare som är 11 år eller äldre börja (upp till 18 år). Simhopparen har möjlighet att tävla. 


Simhoppare kan flytta mellan tävlings- och träningsgrupper. En samlad bedömning av bland annat kunskap, närvaro, inställning och viljan att tävla görs när en simhoppare vill flytta till en tävlingsgrupp.

Anmälan

Inför varje termin ska man återanmäla sig till sin simhoppskurs, annars förlorar man sin plats. De som simhoppat/simmat i föreningen terminen innan har förtur till nästa termin och kan anmälas till kurserna en vecka innan de som inte  simhoppat/simmat hos oss tidigare. Att ha förtur betyder inte alltid att man får exakt den tiden som önskas, så det kan vara bra att anmäla direkt efter att anmälan öppnat om det är en särskild tid som önskas. 

Datum för återanmälan ändras från termin till termin, datumet finns alltid att hitta på vår hemsida och vår facebooksida i god tid innan det är dags. 


Har man inte simhoppat/simmat hos oss tidigare anmäler man sig via vår hemsida en vecka efter att återanmälan öppnat. Detta gäller även familjemedlemmar till någon som simhoppat/simmat tidigare. 


I tränings-och tävlingsgrupper krävs ingen anmälan via hemsidan. Simhopparen har automatiskt kvar sin plats till nästa termin.


Klick här för anmälan

Träningen, simhoppskola

På träningen träffas man ombytta till uppvärmningskläder på läktaren inne vid tävlingsbassängen. T-shirt/linne samt shorts/träningsbyxor ska användas. Duschning ska ske efter uppvärmningen.

 

Ett typiskt träningspass på Högevall i simhoppskolan är 1 timme och 15 minuter långt (simhoppskola 1 och 2) eller 1 timme och 30 minuter (simhoppskola 3) och börjar med 30 minuters uppvärmning på land. Träningspasset i en ungdomsgrupp är 1 timme och 30 minuter långt varav 30 minuter består av uppvärmning på land. 

 

Simhoppskoleverksamheten bedrivs mestadels från kant och minisviktar; där tränas grundläggande övningar och hopp. Vid träning från kant och minisvikt gör det inte så ont om man landar fel och flera simhoppare kan hoppa samtidigt och slipper stå länge i kö. 

 

Träningen i en vuxengrupp varierar något beroende på grupp. Hur uppvärmningen är upplagd varierar också. Information har skickat ut till anmälda simhoppare. 

 

Träningens upplägg/planering går efter SK Poseidons simhoppslinje. 

 

Simhoppsgymnastik

Simhoppsgymnastik (landträningen) för simhoppskola 1, 2 och 3 bedrivs i Klostergårdsskolans gymnastiksal. Simhoppsgymnastik är en förutsättning för att kunna utvecklas inom simhopp. Det är viktigt att man deltar på både gymnastik– och simhoppsträningen eftersom passen kompletterar varandra.

 

Vi ber er vänligen respektera att inga föräldrar eller syskon får vistas i gymnastiksalen under träningspassen. Det är för trångt i hallen för att kunna bedriva en bra träning samt kunna nyttja alla utrymme och redskap om fler personer vistas i salen än aktiva och tränare. 

Föräldrar
Vill man som förälder prata med tränaren ska man göra det före eller efter träningspasset.
 
Om det är något särskilt vi bör veta om barnet som simhoppar är vi tacksamma om föräldrarna pratar med tränaren om det. 

 

Vi ber er föräldrar som vill sitta med på simhoppsträningarna att hålla er en bit ifrån träningen för att barnen ska kunna ägna sin fulla uppmärksamhet på träningen och på ledarna.

 
På simhoppsgymnastiken på Klostergårdsskolan ber vi föräldrar och syskon att inte vistas i gymnastiksalen. Det går bra att vänta i omklädningsrummen. 
Kalender

Terminerna följer ungefär skolans terminer, men börjar vanligen en eller ett par veckor senare på terminen. 

Ibland utgår simhoppet på grund av arrangemang på badet, röda dagar eller av andra anledningar. Håll koll på kalendern här.

 

Vi reserverar oss för ändringar vid eventuella arrangemang på baden. Information kommer vid sådana tillfällen skickas ut via mail eller sms.

 

Måste vi ställa in en lektion med kort varsel på grund av sjukdom eller av en annan orsak meddelar vi oss så fort vi kan via mail och sms. 

 

Temaveckor och arrangemang, simhoppskola

Kompisvecka

En träning/ termin får simhopparna ta med sig en kompis till simhoppsträningen.


Svikt- och tornvecka

En vecka/ termin har simhoppskolan företräde till sviktar och hopptornet. Träningen bedrivs då från ettan, trean och från hopptornet istället för kant och minisvikt som den normalt sätt gör. 


Märkesveckor

Två veckor/ termin får simhopparna möjlighet att ta simhoppsmärken. Dessa märken går att läsa om på svenska simförbundets hemsida. Se här

 

Stjärnjakten

Stjärnjakten arrangeras en gång varje hösttermin. Arrangemanget riktar sig till alla simhoppare i klubben.

I stjärnjakten gäller det att samla stjärnor i Stjärnkortet. För varje stjärna krävs att man vågar och klarar av att hoppa på ett bestämt sätt från en viss höjd. Stjärnjakten är en utmaning mot dig själv för att se vad du kan och vågar. Det är alltså inte en tävling med poängbedömning. Arrangemanget äger rum en gång om året och man fyller på med stjärnor i sitt Stjärnkort från år till år. De hoppare som lyckas fylla sitt kort får ett premium på 1000kr.

 

Tomtehopp

Hoppuppvisningen tomtehopp är en del av SK Poseidons årliga Luciafirande. På uppvisningen genomförs hoppen som strömhopp från kanten, Det är enkla övningar som alla simhoppare klarar av. Alla hoppar till tonerna av julmusik med tomteluvor på, och för de som vill går det även bra med lättare tomteklädsel.

 

Yngel- och grodhoppet

Yngel-och grodhoppet är en tävling som arrangeras en gång varje vårtermin.

På yngelhoppet och grodhoppet ska simhopparna utföra sex olika övningar från minisvikten. Hoppen bedöms av tre domare.  Yngelhoppet är för klubbens yngsta simhoppare medan grodhoppet är för de lite äldre simhopparna i simhoppskolan. Killar och tjejer tävlar mot varandra.

 

Rutiner och regler på Högevall

Alla måste lösa ut nya entréband, detta oavsett om ni har entréband sedan tidigare eller ej. Ni kan alltså inte återanvända gamla band.  

För er som ska gå och simhoppskola (Simhoppskola 1, 2, 3, ungdomsgrupp eller funkisgrupp) så kommer höstterminens entréband att delas ut i foajén av Poseidons tränare i samband med er första lektion v. 35. Ni måste pricka av er hos tränarna med signatur för att få ut ett gult entréband. Detta band är ni personligt ansvariga för under terminen och det måste lämnas tillbaka vid terminsavslut. I annat fall debiteras ni i efterhand med 125 kr. Om ni inte har möjlighet att vara med vid första tillfället kan ni istället lösa ut entrébanden på vårt kansli/badshop under våra öppettider, dock senast 25/9.  

 

För er som ska gå i vuxengrupp. Så kommer ni kunna deponera ut (125 kr) ett rosa entréband i receptionen på Högevall. Ni återlämnar bandet till receptionen vid terminens slut och får då tillbaka din deposition. 

 

Kom i god tid vid första tillfället så ni hinner lösa ut ert entréband innan lektionen börjar (det kan vara kö). Entrébandet behövs för att kunna ta er ut och in genom spärren på badet samt till skåpen i omklädningsrummen. Entrébandet är registrerat med in- och ut passage 30 min före och 30 min efter lektionstiden. Varje band har två entréer registrerade, vilket innebär att du kan släppa in ditt barn genom snurran först och sedan ”blippa” en gång till och själv gå igenom. Samma sak gäller vid utgång. Detta måste ske samtidigt, annars kommer inte båda in på badet. Medföljande kan även gå ut och in genom spärren genom att be personalen i kassan att öppna åt er. 

 

Entréavgift måste lösas vid bad före och efter träningen. Vill föräldrar eller syskon simma samtidigt som barnen måste entré lösas för samtliga badande.

 

Alla måste duscha innan bad, för barn av motsatt kön i omklädningsrummen gäller sjuårsgräns! 

 

Man får inte springa i simhallen pga. halkrisk.

 

Det finns Flexomklädningsrum som är till för alla och inget kön, vill man följa med sitt barn av motsatt kön, som är äldre än sju in i omklädningsrummet kan man använda dessa omklädningsrum. 

 

 

På Högevall råder skärmförbud. Poseidons tränare är tillåtna att använda skärmar som arbetsmaterial till t.ex. att registrera närvaro eller larma vid nödfall.

 

SPORTADMIN MEDLEMSAPP:

 

Ladda gärna ner SportAdmin MedlemsApp (laddas ner från Appstore eller Google Play butik) Det är en användbar app där ni bland annat kommer att kunna se barnets utmärkelser och frånvaroanmäla er mm. Gör så här för att frånvaroanmäla dig eller ditt barn: logga in i Medlemsappen med din e-post och med den engångskod som skickas till din e-post. Leta upp rätt grupp i appen och tryck på knappen ej tillgänglig (fyll ev. även i en kommentar). 

 
Varför duscha innan vattenträningen?
Du som ska träna simhopp måste alltid vara noga med att duscha ordentligt innan vattenträningen, utan badkläder och med tvål. Annars blir vattnet smutsigt och mer klor måste tillsättas för att det ska gå att bada. Klorets uppgift är att "äta upp" smutsen som du har med dig ned i vattnet.  När kloret äter smutsen bildas en gas som lägger sig precis ovanför vattenytan och försämrar miljön i simhallen för alla er som simhoppar/simmmar, men också för de tränare och badvakter som jobbar i simhallen längre stunder. Det är också den som gör att man blir röd i ögonen och kan få irriterad hud när man tränar.

Hygienprodukter som hårspray, parfym eller smink påverkar också vattenkvaliteten negativt och reagerar med kloret på samma sätt som smuts. Så allt detta är också viktigt att tvätta bort innan man ska simhoppa. Att tvätta bort smink från ansiktet gör också att man blir mindre irriterad i ögonen och huden där eftersom att gasen bara bildas i kontakt med hygienprodukter och smuts. 

Det är också den här gasen som ger ifrån sig den karakteristiska "badhusdoften". Duschar man ordentligt innan med schampo och tvål så slipper man den lukten när man går hem efter badhusbesöket, då behöver man inte heller använda tvål och schampo efteråt om man inte vill. Det bästa är då att bara skölja av sig och smörja in sig i en återfuktande kräm, eftersom att vattnet kan verka uttorkande på huden. 
Tävlingsgrupper

Vi har flera olika tävlingsgrupper som är uppdelade efter ålder och kunskap. De yngsta tävlingshoppare tränar 3 dagar i veckan (ca 4 timmar). Träningsmängden och målen stegras successivt för varje tävlingsgrupp. Under fliken "våra grupper" finns specifik information om varje enskild grupp. Se här

Träningen bedrivs ungefär hälften på land och hälften i vattnet. Vattenträningen bedrivs från kant, sviktar och hopptorn. Träningen är inriktad mot tävlingssimhoppning. Moment och färdigheter tränas för att kunna tävla på mästerskapsnivå. I alla grupper förväntas simhopparna ha en hög träningsnärvaro.

 

Parallellt med tävlingsspåret så har vi ett träningsspår dit man kan flytta om man önskar att simhoppa mindre än i tävlingsgrupperna samt om man inte vill tävla eller om man inte uppnår målen som är uppsatta i tävlingsgrupperna. 

 

Vi jobbar efter att skapa en miljö där simhopparna trivs, har roligt tillsammans och utvecklas både fysiskt och mentalt som individer.

Träningsgrupper

Vi har flera olika träningsgrupper som är uppdelade efter ålder och kunskap. De yngsta träningshopparna tränar 2 gånger i veckan och senare kan man erbjudas att träna 3 sånger i veckan. Under fliken "våra grupper" finns specifik information om varje enskild grupp. Se här


Träningen bedrivs både på land och i vatten. Vattenträningen bedrivs från kant, sviktar och hopptorn. I träningsgrupperna så är fokus på att utveckla sin simhoppning och att ha roligt. Det finns möjlighet att delta i klubbtävlingar och åka med på tävlingar som trip trap och ungomshoppet. Det är inget krav att delta på tävlingar när man tränar i en träningsgrupp.


Parallellt med träningsspåret så har vi ett tävlingsspår dit man kan flytta om man önskar att simhoppa mer och klarar av målen som är satta för tävlingsgrupperna. En samlad bedömning av bland annat kunskap, närvaro, inställning och viljan att tävla görs när en simhoppare vill flytta till en tävlingsgrupp.


Vi jobbar efter att skapa en miljö där simhopparna trivs, har roligt tillsammans och utvecklas både fysiskt och mentalt som individer.

 
Våra sponsorer