SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.

SM från tränare Sebastians perspektiv!
2018-08-17 12:49
Truppen till SM/JSM 2018
DAG 1 (onsdag 4 juli)

I år är det Landskrona som är värdar för SM veckan. Det är fantastiskt väder och lika fantastiskt arrangemang. Väldigt proffsigt och jag tror simmarna har blivit lite bortskämda med hur bra mästerskapen är i Sverige om jag jämför med Danmark. Som natt och dag! Jätte kul.

Först ut var Linus Ljunghusen som i och med sitt B-kval på 200m fjärilsim fick äntra scenen för första gången i Junior sammanhang. Lite nerver och annat men trotts det ett stabilt och bra lopp och sin klart näst bästa tid, 2.18.77

Jesper Olsson, som tyvärr varit förkyld dagarna upp mot SM hoppade i på den tuffa distansen 200m fjärilsim egentligen utan några förväntningar. Det blev ett personbästa med över en sekund och första gången under 2.10..! Nu är hans långbane pers bättre än hans kortbane pers… Det blev en B-final. I finalen räckte det inte riktigt hela vägen och han simmade en aning långsammare.

Sebastian Bergenzaun har utvecklats otroligt mycket denna säsongen. Inte bara tekniskt utan också som 24/7 simmare. Mycket proffsigare och har väldigt klart för sig vad som krävs, mycket bra. Hans special distans 200m fjäril blev inte riktigt den starten vi hade tänkt oss, lite orytmiskt och väldigt tungt sista 50m i försöken. Som tur är fick han möjligheten och simma distansen igen i B-finalen. Den tog han vara på och simmade för första gången under 2.08, klart under… 2.07.99! Vi ör båda överens om att det finns otroligt mycket mer i den 200 metern till trotts personbästa.

Gustav Östlund fick äntligen till sin 100m frisim och slog till med ett säsongsbästa. Lite långsamt första 50m med tanke på hans snabbhet. Dock visar han att det skett en utveckling på andra delen av loppet med en stark avslutning. En liten bit över personbästa men en stort steg i rätt riktning.

Olivia Berglund som kom hem från USA för ett tag sedan simmade Junior final på 200m bröstsim. Under delar av säsongen har det sett lite tungt ut och vi har jobbat väldigt mycket med att hitta kombinationen mellan tryck och frekvens och det lyckades hon få på plats under finalen. En bit över personbästa men med tanke på hennes tidigare tävlingslopp är det en stor förbättring och det verkar vara på väg åt rätt håll för Olivia. I B-finalen var det några få tiondelar långsammare men egentligen ett bättre genomfört lopp.

Sara Jendbro visar att hon är en av landets absolut bästa 200m bröstsimmare ett silver på Junior sidan och en imponerande fjärdeplats på senior sidan. Allt detta till trotts att loppet inte stämde till 100%, lite små detaljer att jobba med så som bland annars tryck kontra frekvens. Största utvecklingen med loppet var Saras rektion efter att ha blivit fyra. Låt oss bara säga att hon är sugen på mycket mer 

Anton Jansson som simmade ett fantastiskt sum-sim förra veckan var i vattnet idag på 1500m frisim. Han lyckades inte ladda om helt från förra veckan och andra 50 metern var redan uppe på den tiden han skulle paeca hela loppet på. Han har revansch imorgon i laget på 4x200m frisim.


DAG 2

Lite färre lopp idag än igår. Men vad gör det!

Först ut var Sara Jendbro som simmade 50m bröstsim. Vi båda är överens om att Sara inte är någon sprinter, 50m är alldeles för kort. Hon är några tiondelar över sitt personbästa. Lite för hög frekvens första 20 metrarna. Dock är det en rimlig öppning till hennes 100m bröstsim.

Gustav Östlund visar igen att formen är på plats. Han simmar sitt nästbästa lopp på 50m fjärilsim. Tekniskt sätt är loppet det bästa jag har sett. Tyvärr tvingas han ta en andning precis innan målgång. Vilket gör att tiden hamnar 5 hundra delar över personbästa.

Jesper Olsson fortsätter att simma mycket bra. Han har förändrat en hel del sedan två säsonger tillbaks. Allt från kost till träningsflit, med andra ord har han förbättrat sin 24/7 simmar person. Denna gången blev det personbästa på 50m fjärilsim. Ett avslappnat och stabilt lopp.

Dagens stora utropstecken var herrarnas 4x200m frisim. Förra året placerade sig laget näst sist bland juniorerna på tiden 8.18.33.
I år var anmälningstiden 8.05…! Vi satte upp en väldigt tuff målsättning om att simma under 8 minuter vilket är under 2 minuter i snitt. Vi lyckades. Grabbarna gjorde en fantastisk insats

Anton: 2.01.3
Jesper: 1.58.2
Victor: 1.59.11 (första gången under 2 minuter!)
Gustav: 2.00.3

Total tid: 7.59.01 och en sjunde plats bland juniorerna totalt! En mycket bra laginsats och ett väldigt stort steg i rätt riktning.

Sist i vattnet under de officiella tävlingarna var Moa Karlsson på 800m frisim. Moa är en av simmarna som kommer direkt från SUM-SIM som simmades förra veckan. Det är en tuff övergång som kräver mycket. Men Moa visar att hon klara den övergången galant! Ett mycket bra lopp där tiderna ligger identiskt precis som de skall för en långdistansare. Personbästa med över en sekund och en imponerande 12:e plats bland juniorerna

Vi hade två simmare som simmade extralopp.

Alexander Dahlen är en av de simmarna i SM/JSM gruppen som gjort den överlägset största förändringen. Idag har Alexander en väldigt hög närvaro tillsammans med ett högt närvarande under träningarna. Det fick han betalt för idag på 100m frisim. Det gamla personbästa på 55.92 raderas ut ordentligt och det nya lyder numera på 54.87. Ett mycket väl genomfört lopp.

Elin Melin simmade också 100m frisim. När jag tittar igenom resultaten från förra året hittar jag en tid på 1.03.42 som Elin simmade på andra sträckan under 4x100m frisim. Idag simmade Elin in på ett nytt personbästa på 1.00.11 på fast start. Det är endast två tiondelar från personbästa i kortbana. Det är skönt att se Elins reaktion efterloppet, trotts ett pers är hon frustrerad över att inte ha simmat under minuten och klara b-kvalet. Det kommer vill jag lova!


Dag 3

Sara Jendbro!

Under swim open Stockholm i april månad fick jag halvt övertala Sara om att simma 400m IM. Då var hennes personbästa 5.15. Under Färsingadoppet i Sjöbo droppade hon sitt personbästa ner till 5.08. Det gjorde att hon fick simma i juniorfinalen på distansen. Innan loppet pratade vi igenom en rimlig raceplan. Sara överträffade sig själv och simmade in på tiden 5.04.36 och vann junior silver! Jag såg i startfältet till finalen att chansen för en senior medalj fanns men det krävde ytterligare ett stort personligt rekord. Med en förbättring av några tiondelar på varje 50:ia så sänkte Sara sitt personbästa ytterligare och simmade hem sin första senior medalj!! Brons med tiden 5.01.70

Victor Bergstrand lyckades verkligen hitta en bra balans mellan spänning och avslappning under sitt 400m frisim. Två sekunder person bästa och två selunder under B-kval tiden till JSM. Inte långt kvar till A-kvalet på distansen!

Herrarna simmade 4x100m IM. Victor simmade ryggsimmet ca 15 minuter efter sin 400:ing frisim. Inte helt rättvist, men viljan var på plats. Linus simmade under 1.12 öppnade snabbt för att vara Linus. Höll lite omedvetet igen på slutet men sin snabbaste tid någonsin. Jesper fick känslan av att simma fjäril i öppet vatten 😁. Väldigt vågit men en tid under 58 sekunder och han är riktigt klar för 100 fjärilsim. Gustav lyckades komma under 54 sekunder på 100m frisim. Det var ett bra tag sedan. Största skillnaden hos Gustav är att han idag klarar av att simma hela distansen. Bra avslutning! Grabbarna var en sekund under sin anmälningstid!

Sist på förmiddagen var damernas 4x200 frisim. Vi satte upp en relativt tuff målsättning om att simma 2.14 i snitt vilket hade gett en sluttid på 8.56. Anmälningstiden var 9.00. Tjejerna ville inte vara sämre än grabbarna var för några dagar sedan. Elin öppnade väldigt starkt på 2.10 ett fint pers och första gången ett B-kval på distansen till junior SM! Sara droppade 4 sekunder på sin sträcka och simmade på fina 2.15. Båda sum-sum tjejerna Mary och Moa har visat en stark uthållighet från förra veckan. Det tyder på en riktigt bra grundträning. Båda tjejerna simmade på fina 2.11!
Lagets sluttid hamnade på 8.48.8 en dropp med TOLV sekunder men inte bara det utan 7:a i Sverige bland juniorerna. En liten jämförelse är förra årets tid på 9.13 och en 17:e plats.


DAG 4

Klubben inledde med att Sara och Olivia simmade 100m bröstsim. Olivia öppnade bra på 35.3, andra 50 meterna tar viljan över lite för mycket och simningen blir en aning för anspänd. Total tiden hamnar på 1.15.5 två sekunder över personbästa.

Det är nästan så att även 100m är lite för kort för Sara. Men strategin i loppen blir bättre och bättre. Det är 100m som simmas, inte 80 och inte 90. Med en stark avslutning simmar Sara in sig på en 8:nde plats bland juniorer och kvalar vidare till B-final. På kvällen missar hon tydligt vändningen men med en bättre hemgång slår hon sitt andra personbästa för dagen. En 10:onde plats bland seniorerna.

Gustav Östlund blandar sig med de stora grabbarna på 50m frisim. Han har en otrolig snabbhet i sin simning och får vi uthålligheten att hålla hela vägen så kommer det inte bara att gå snabbt utan riktigt snabbt. En 6.e plats bland juniorerna och vidare till B-final. Där simmar Gustav 1 hundradel långsammare än i försöken, men med en betydligt bättre simning.

Jesper Olsson var lite för passiv de första 50 metrarna på 100m fjäril. Trotts det en öppning under 27. Vi hade en målsättning om att komma hem under 31 sekunder. Det lyckades vi inte helt med, det blev 31.1. Men Jesper simmade till sig ett fint nytt personligt rekord med över 5 tiondelar och första gången under 58 sekunder på distansen. 57.95. Vi är båda eniga om att han har väldigt mycket mer i det loppet.

Sebastian Bergenzaun fick en tydlig revansch från 200m fjärilsim. Det märktes redan på morgonen att han var väldigt mycket mer psykiskt avslappnad än han varit de andra dagarna. En väldigt bra öppning på 26.1 och en hemgång under 30 sekunder gav honom tiden 56.17. Ett personbästa med över 1.8 sekunder! Och B-final. I B-finalen var simningen första 40 metrarna mycket bättre, tyvärr bommade han både vändning och målgång men trotts det blev det en snabb tid på 56.36. 10:onde plats totalt bland seniorerna.

Tjejernas lagkapp lyfte sig IGEN, denna gången på 4x100 IM. En mycket bra insats av tjejerna som innan start låg väldigt långt ner i anmälningslistorna. Målsättningen var att simma under 4.30, anmälningstiden var 4.35. Elin Melin inledde ryggsimmet på nytt personligt rekord och första gången under 1.10. Sara simmade en bra bröstsimsträcka och lämnade över till Mary som var väldigt nära att simma under 1.05. Moa Karlsson avslutade på 1.01 och simmade in laget på 4.30.16. För att citera Elin så klarade laget egentligen målsättningen i och med att dom simmade så bra. En 11:e plats totalt och ett gigantiskt steg i rankingen !!


DAG 5, Sista dagen

Det har varit ett väldigt framgångsrikt mästerskap för Simklubben Poseidon. Det är ingen slump att simmarna börjar blanda sig med övriga Sverige eliten. Alla simmare som deltagit på årets mästerskap har varit med och bidragit med poäng till klubben. Det visar på en enorm laganda och bredd. Förståelsen för vad som krävs och medvetenheten i sin egen utveckling har ökat signifikant. Det är enkelt att veta vart man vill, men svårare att veta hur man ska ta sig dit.

Det är fem långa tävlingsdagar och jag är väldigt imponerad över simmarnas seriositet från första passet till sista. Det har slagits väldigt många personliga rekord. Vi har haft väldigt många final simningar och våra lagkapper har lyft sig på junior sidan, både damer och herrar.

Som klubb tar vi ett ordentligt kliv i rankingen om man jämnförmed förra året. Personligen överträffade vi oss själva under årets mästerskap.

På senior sidan klättrar vi från förra årets 29 plats med 42 poäng till 20 plats med 117 poäng.
På Junior sidan kommer det riktigt stora klivet från 24 plats med 86 poäng till imponerande 11 plats med totalt 218 poäng! Det mest inspirerande i all denna framgången är att det bara är början!

Mvh
Sebastian Marko-Varga

Nyhetsarkiv
Påsklov2024-03-20 14:28
Matz Widerström2024-01-20 17:58
Årets Lucia 20232023-12-14 08:42
Höstlov V 442023-10-27 14:44
Film om SK Poseidon2023-10-09 14:29
Summering SM/JSM i Umeå2023-07-04 15:17
Vårruset i Malmö 20232023-05-03 15:27
Musikhjälpen 2022 2022-11-16 11:50
POSEIDONDAGEN 4 JUNI2022-06-01 12:00
Årsmöte 24 mars 20222022-03-22 09:02
Rea på badkläder!2021-11-22 11:03
PTC 20212021-09-05 22:11
2021-05-27 14:01
Vattenfritids 20212021-04-19 12:51
SOMMARVERKSAMHET 20212021-03-29 11:10
Påsklov v. 132021-03-24 10:00
Årsmöte2021-02-10 15:16
Inför terminsstart 20212021-01-14 11:55
PTC inställd2020-07-17 07:26
Glad Midsommar2020-06-18 13:48
Nya äventyr2020-05-27 14:16
MORGONDAGARNAS INSTÄLLT2020-04-23 12:43
Påsklov 6/4 t.om 13/4!2020-04-02 09:36
Simhoppa i Påsk :-)2020-03-24 13:52
Sportlov v. 82020-02-07 10:19
Årsmöte kallelse2020-02-03 10:29
Vårterminen 20202020-01-14 08:51
Shoppen och Kansliet2019-12-16 14:27
POSEIDONS LUCIA 20192019-12-11 14:12
Schema vårterminen 20202019-12-05 23:10
luciakandidater 20192019-12-05 13:25
2019-12-04 14:24
LUCIA 20192019-11-19 09:58
2019-11-12 13:55
Vattengympa period 2 2019-10-22 11:53
Vårtermin 20202019-10-22 09:58
Ny kanslist2019-08-28 09:45
PRIVATLEKTIONER V 342019-07-18 11:30
Vattengympa2019-07-10 09:58
LAXALEKEN HALMSTAD2019-06-10 19:47
Höst schema 20192019-05-22 15:31
Sommarkurser2019-05-16 10:49
Vattenfritids 20192019-05-16 10:31
Poseidondagen 20192019-05-09 15:37
Privatlektioner i sommar2019-05-09 14:56
Sommar 20192019-04-26 11:31
Vattenfritids 20192019-04-18 12:33
Sommar 20192019-04-12 10:56
Årsmöte 20192019-03-15 11:23
Årsmöte 20192019-03-11 16:51
Årsmöte 20192019-01-30 09:54
God jul & gott nytt år2018-12-14 09:43
SCHEMA 2018-11-23 12:52
Luciakandidater 20182018-11-20 11:17
SUMSIM region in Ystad2018-11-13 09:22
2018-11-10 18:27
Lucia med Poseidon 20182018-11-05 13:53
Ändrade öppettider2018-11-01 13:43
Tävlingar 20192018-10-25 21:25
Hanna i Word Cup2018-09-27 00:18
Kick-off 2018 2018-08-20 13:04
EJM 2018-08-17 12:59
Semesterstängt vecka 302018-07-19 14:00
SOMMAR SUMSIM2018-07-03 09:00
Glad midsommar2018-06-21 12:12
POSEIDONDAGEN 6/62018-06-05 14:36
Anders Widell avliden2018-06-04 13:52
DM i Simrishamn2018-06-04 12:38
Simiaden Region2018-05-20 12:35
Simiadenfinaltröjor2018-05-07 22:12
Simiaden Distrikt2018-05-07 12:34
POSEIDONDAGEN 20182018-04-20 13:45
Årsmötet 20182018-03-09 12:34
 
Våra sponsorer