SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.

Varför babysim - om babysimmet i SK Poseidon
2024-06-14 12:02

Babysim i SK Poseidon

Hos oss drivs babysim utifrån barnets premisser. Babysimmet är en trevlig aktivitet som du som förälder och barnet gör tillsammans, något som är med att bygga er relation så ni lär känna varandra ännu bättre. Babysimning bidrar också till att barnet blir tryggare i vatten och lägger grunden för att senare lära sig att simma. När barnet är i vatten kan det också göra många rörelser som det ännu inte kan göra på land, vilket bidrar till en snabbare motorisk utveckling. Babysim är också bra för att bygga sociala relationer, både mellan barn och förälder, men också genom att observera och interagera med de andra barnen (Torill Hindmarch, Norges Livräddningssällskap 2022).

 

Genom att göra olika rörelser i vattnet fokuserar vi på att ge barnen frihet att leka och utforska vattnet och hur den egna kroppen och vattnet interagerar. Vi tvingar därför inte barnet till att göra något det inte har lust till. Det är därför viktig att ni som föräldrar lär er att tolka ert barns signaler. Detta gör vi genom att ni som föräldrar gör många av rörelserna/aktiviteterna, så jobbar vi mot att barnet blir nyfiken på att testa genom att härma er.

 

Varför inte dykning?

För många har babysim varit associerat med att aktivt dyka med barnet. Detta var ett mycket vanligt fokus i babysimmet innan, då man trodde att dykning var nödvändig för att integrera den primitiva dykreflexen i babyns automatiska responsrepertoar (att barnet inte tar in vattnet i lungorna när det blir fört under vattnet).

 

Nyare forskning och erfarenhet visar att detta inte längre är nödvändig då barnet genom att känna sig trygga i vatten och härmar andra, så som förälder eller andra, kommer lära sig detta på ett mera skonsamt sätt. Vid att göra påtvingat dyk kan motsatt effekt uppstå hos några barn. Barnen kan uppleva detta som skrämmande och ångestfyllt – något som gör att kroppen producerar hormoner som adrenalin och kortisol, som gör att barnet hämnar i en ”kamp och flykt” modus. Dykning och aktivitet i vatten kan då bli förbunden med dessa känslor. Med de yngsta barnen, som inte kan uttrycka sig själva, så vet vi inte heller om barnet själv vill dyka (Torill Hindmarch, Norges Livräddningssällskap 2022).

 

Vi i SK Poseidon gör därför inte denna typ av dyk i våra babysims lektioner längre. Däremot vill vi tillsammans med er föräldrar skapa en miljö som gör att barnen blir nyfikna och själva vill utforska vattnet och sina egna kroppsrörelser genom att få känna på vattnets rörelser mot kroppen, börja testa att ha munnen nära vattenytan och kanske testa på att ”smaka” på vattnet och efterhand själv doppa huvudet under vattenytan. Genom lek, sång och rörelser vill vi göra detta till en mysig stund för er alla.

 
Våra sponsorer